Deze rappers produceren hun eigen tracks

Iedereen met Fruity Loops is een producer en iedereen met autotune en een microfoon is een rapper. Maar gelukkig werkt het in de praktijk net iets anders. We zien steeds meer rappers die zich ook gaan bemoeien met de productie en soms zelfs gaan produceren voor andere artiesten.

Wat is het voordeel van je eigen beats maken?

Naast dat het financieel aantrekkelijker is, ben je als je eigen producer veel vrijer. Want wie kan er nou beter weten wat hij/zij wilt maken dan jijzelf? Wanneer je in de studio zit met een producer is de vertaling vanuit jouw gevoel naar de producer vaak best lastig. Hierdoor kan het proces langer duren of komt de volledige potentie van een nummer er simpelweg niet uit.

Het financiële plaatje ziet er vaak als volgt uit: De producer krijgt een vast bedrag voor een productie waarbij de exclusieve rechten worden afgenomen door het label. Dat betekent dat de beat in handen komt van het label/de artiest. Deze is dan vervolgens vrij om daar gebruik van te maken en aanpassingen aan te doen. Daarnaast krijgt de producer vaak een deel van de streaming inkomsten. Deze worden verdeeld over 3 belanghebbenden: de artiest, het label en de producer. Wanneer je dus zelf je beats maakt heb je recht op twee derde van de streaming inkomsten. De percentages van wie wat krijgt verschilt per artiest / deal. Soms kan het zijn dat het platenlabel 30% krijgt, de producer 50% en de artiest 20%. De artiest krijgt het minste, want deze kan door middel van optredens extra geld verdienen. Wat natuurlijk het uiteindelijke doel is van het maken van muziek.

Idaly

Ronnie Flex

Dopebwoy

Jayh

Shiiks

Josbros

Lees verder

Geen items gevonden.