De invloed van TikTok op de Nederlandse rapscene

Sinds de opkomst van TikTok en de omslag van dansende tienermeisjes naar platform met van alles en nog wat, valt ook het volgende op. Relatief onbekende artiesten gebruiken TikTok als een marketing machine en zorgen voor een grote hype rondom een release. Zo behaalde KATNUF een nummer 1 single met “Van Mij Zijn” en scoorde Jinho 9 misschien wel dé zomerhit van 2022 met “Interessant”.

De jeugd heeft de toekomst, is wat we vaak voorbij horen komen. Dat blijkt, want als we kijken naar de charts zien we dat alles mogelijk is. Zo wordt de Nederlandse charts binnen no time gebombardeerd met hits van onder andere Cristian D, KATNUF, Zoë Tauran. Het geheim? Naast een goed liedje hebben natuurlijk, is het belangrijk dat je meerdere filmpjes maakt met jouw sound. Want van 1 keer je sound gebruiken ga je niet viral. Zorg er daarom voor dat je meerdere posts per week plaatst waarbij jij jouw sound gebruikt. Wat je eventueel ook kan doen, om alles wat sneller te laten gaan, benader grotere TikTok accounts om een filmpje te maken met jouw sound. Zo zorg je ervoor dat jouw sound sneller een grotere doelgroep bereikt.

Maar ook na de release van jouw single is het belangrijk om relevant te blijven. Zo hebben artiesten verschillende versies die ze kunnen pushen, zoals een akoestische versie, een a capella versie waar producers mee aan de slag kunnen en een open verse versie, waarbij andere artiesten op TikTok hun verse kunnen doen. Dus twijfel jij nog om TikTok in te zetten voor jouw muziek? Doen, maar kom wel met een plan.

Welke artiesten moeten we in de gaten houden?

Als je het hebt over artiesten die lekker gaan op TikTok, dan komen we uit bij de volgende artiesten: Cristian D, Nobu, KATNUF, Zoë Tauran, Jinho 9, Kleine John, Bully, Oykie, JOJO AIR en Machario. De lijst is vast nog langer, maar daar komen we snel genoeg achter.

Maar niet alleen de nieuwe generatie profiteert

TikTok werkt niet alleen voor de nieuwe generatie artiesten. Ook de oudere garde heeft een graantje kunnen meepikken. Zo ging tijdens de corona pandemie de tracks van onder andere Adje’s Coño & Dopebwoy’s Cartier viral. Eerstgenoemde ging zo viraal dat het zelfs een officiële versie kreeg met de Amerikaanse artiest Jason Derulo.

Niet alleen in Nederland profiteren artiesten van de TikTok hype, maar ook in Amerika. Rapper Tyga was op zijn zachts gezegd op een zijspoor in zijn carrière beland, maar door middel van het nieuwe social media platform ging zijn track “Taste” viral. Er zijn op dit moment meer dan 3,5 miljoen videos op de sound gemaakt.

Errday Nieuws De invloed van TikTok op de Nederlandse rapscene