De populairste 90’s & 00’s samples die Nederlandse rappers afgelopen tijd hebben gebruikt

Nadat vandaag Frenna zijn nieuwste track “Verleden tijd (ft. Lil Kleine)” heeft uitgebracht, besloten wij eens in de archieven te duiken. Het is ons namelijk opgevallen dat steeds meer samples uit de jaren 90 en 00’s een belangrijke inspiratiebron zijn voor de nummers van nu. Het is niet gek dat deze tracks als inspiratie gelden, de meeste rappers kennen deze muziek uit hun jeugd. De doelgroep van de rappers daarentegen niet. Het gevoel voor de fans en luisteraars is alsof ze luisteren naar een origineel. En dat is helemaal niet erg. Samplen gebeurt al jaren en niet alleen in Nederland.

Ronnie Flex – Energie, Tamia So into you
Ronnie Flex begon soepel aan 2017. Zijn track Energie met Frenna was de eerste nummer 1-hit van dat jaar. We denken te weten waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. En we zijn niet de enigen, want uit de comments op YouTube en Puna.nl blijkt namelijk dat er meer mensen het nummer wel erg veel op Into You van Fabolous en Tamia (2003) vinden lijken.

Frenna – Abel onderweg

Frenna gaat vrijdag een verse nieuwe track uitbrengen en op Instagram laat hij alvast een voorstukje horen van de tune. De Haagse rapper is duidelijk geïnspireerd door Onderweg van Abel, een Nederlandse nummer één hit uit het jaar 2000. Frenna heeft Onderweg natuurlijk wel helemaal in zijn eigen stijl veranderd, maar je hoort vrijdag pas hoe de volledige track klinkt. In de zomer was al anderhalve minuut van deze Afrikaanse Onderweg online verschenen.

Het zit nog veel te diep in mij. Ik liet je spelen met mijn hart, maar nu gebruik ik ‘m nooit meer. Nooit meer.

De Nederlandse band Abel scoorde eind jaren ’90 een megahit met het nummer Onderweg. Frenna voelt die track blijkbaar nog steeds en geeft zijn eigen draai aan het nummer. Vandaag geeft hij een voorproefje van zijn versie.

Abel is een Bredase band die in 2000 lang op #1 stond in de Nederlandse charts met Onderweg. Het is tevens de grootste hit die Abel ooit in Nederland heeft gescoord. De track werd een aantal jaren geleden nog in het Engels gecoverd door Anouk en nu komt Frenna met zijn eigen versie.

Vic9, Ronnie flex – Always on time

James Watss – Always on time

Ronnie Flex Maan – Dilemma
Jairzinho – Wou dat ik jou was
Bizzey – Aventura

De nauwe vriendschappen tussen Nederlandse rappers en voetballers

Rappers en sporters liggen al jaren lang dicht bij elkaar. Met name voetbal staat hier in nauw contact met rapmuziek en daarbinnen bestaan veel familiebanden en vriendschappen. Er zijn veel rappers actief die een verleden hebben bij een jeugdopleiding van een voetbalclub, om later toch de voorkeur te geven aan hun passie voor muziek. Zo waren Jerr & Mella van Broederliefde actief bij Sparta Rotterdam en later FC Utrecht, terwijl Kevin in de jeugd van Excelsior speelde. Speelde Jayboogz bij…

Lees verder

Geen items gevonden.

Volg onze Spotify playlist

Check de hardste tracks in onze playlist

Spotify Volg onze playlist Sluiten