Dit is waarom rappers weggaan bij hun platenlabel

Rappers als Boef, Frenna en Ismo zijn al jaren weg bij hun label en hebben hun eigen platenlabel opgezet. Maar sinds 2020 zien we dat steeds meer rappers het heft in eigen hand nemen en geen nieuw contract bij hun platenlabel tekenen. Waar eerder al Frenna 777 records, Ismo Ismo Music en Dopebwoy zijn eigen label Forever Lit Records startte, zien we deze trend in 2020 doorgroeien. Artiesten zoals Ronnie Flex, Fresku, Bokoesam, Jandro, Priceless en KM verlaten hun platenlabel en beginnen een eigen platenlabel of brengen in eigen beheer muziek uit. Hoe komt dit?

Door het Coronavirus was 2020 een zwaar jaar voor artiesten wereldwijd. De entertainment industrie kon niet meer doorgaan en daardoor waren de clubs dicht, waren er geen festivals en dus ook geen optredens. De inkomsten uit shows verdwenen en de rappers die niet gestacked hadden voor een Panamera of aan het begin van hun carrière stonden, kregen een platte hand in het gezicht. Want hierdoor viel de grootste inkomstenbron van een artiest weg.

Lees ook: Zoveel kost het om onder andere Lil Kleine en Famke Louise te boeken

Waar verdient een artiest geld mee?

Laten we als eerst kijken hoe een artiest zijn geld verdiend. Een artiest kan op verschillende manieren geld verdienen, hieronder worden de 3 belangrijkste inkomstenbronnen uitgelicht:

1. Shows

Dit is de grootste inkomstenbron voor een artiest. Artiesten krijgen al snel duizenden euro’s per optreden. Je hebt natuurlijk ook uitschieters, zoals Lil Kleine, Ronnie Flex en Boef die krijgen gemiddeld zo een 10 – 15 duizend euro voor een optreden. Er zijn verschillende plekken waar je kunt optreden, denk bijvoorbeeld aan een festival, club, theater, verjaardag of zelfs een shisha-lounge. Per evenement zullen de bedragen dus ook verschillen. Stel je voor dat een artiest gemiddeld elk weekend 2 optredens heeft a €2500 per optreden. Dan kom je dus al snel op €260.000. per jaar. Dat is best een flink bedrag dat je dan mist.

2. Campagnes

Een ander inkomstenbron van een artiest is het doen van gesponsorde campagnes. Een rapper of artiest heeft al snel een groot bereik op social media. Ideaal dus voor merken om hun in te zetten voor het promoten van hun dienst of product.

3. Streams

Het derde en laatste inkomstenbron dat we meenemen zijn de streams. Artiesten verdienen geld voor hun muziek van streaming diensten zoals Spotify, Deezer, YouTube etc.. Spotify betaalt ongeveer tussen de 0,003 cent en 0,005 cent per stream. Je moet dus wel heel veel gestreamd worden om er iets aan over te houden. Maar dit deel heeft een grote impact op waarom rappers nu weggaan bij een platenlabel. Platenlabels hebben alle rechten over jouw muziek, ook wel de masters. Dat betekent dat zij de eigenaar zijn van jouw muziek. Labels hebben verschillende constructies en contracten met hun artiesten. Labels pakken vaak 50-80% van alle inkomsten van streaming diensten. Dus dit betekent dat wanneer Spotify jou €10.000 uitbetaald voor jouw muziek, het kan zijn dat je hier maar €2000 van terugziet. Dit laatste is heel interessant voor de beweging van de artiesten.

Pre-corona waren de inkomsten goed door het doen van shows. Maar nu deze inkomstenbron is weggevallen, was er genoeg tijd om te kijken naar de rest van de financiën. Want artiesten bleven gewoon hun muziek uitbrengen. En de fans bleven de muziek luisteren, misschien wel meer dan ooit? Want ja er was toch vrij weinig te doen met zo een avondklok en alle restricties. De artiesten zagen hun inkomsten dan ook drastisch naar beneden gaan en de enige inkomsten die ze nog hadden, waren de streams. Als je er achterkomt dat  jouw platenlabel er met het grootste gedeelte vandoor gaat, ben je hier op zijn zachts gezegd niet blij mee! Reden genoeg voor artiesten zoals Priceless, KM, Bokoesam, Jandro, Momi en vele anderen om hun labels te verlaten en muziek in eigen beheer uit te brengen. Of zelfs beginnen met een label en andere artiesten te tekenen, zoals 3robi’s Spow Business of Josylvio’s Hella Cash.

Want waarom niet? Artiesten hebben inmiddels een grote fanbase gekregen en hebben online een grote following. Hierdoor is het makkelijk om nieuwe muziek te promoten. En daarnaast ben jij voor de volle 100% eigenaar van jouw muziek. Dat betekent natuurlijk ook dat alle inkomsten naar jou gaan. Tegenwoordig is het uploaden van jouw muziek naar Spotify etc. gemakkelijk en kun je zonder al te grote investering aan de slag. Je hoeft geen rekening meer te houden met planningen van het label. Nee wanneer jij wil kun jij jouw muziek online zetten. Hoe mooi is dat?

Waarom zou je tekenen bij een platenlabel?

Nu je dit allemaal hebt gezien vraag je je misschien af waarom er dan toch nog artiesten zijn die tekenen bij een platenlabel? Een platenlabel brengt ook voordelen met zich mee.

1. Bekendheid

Wat je ziet is dat vaak een nog onbekende artiest tekent bij een platenlabel. Het platenlabel heeft al een groot bereik op social media en geeft jouw carrière een enorme boost. Wanneer zij jouw videoclip promoten op Instagram en deze op hun YouTube kanaal droppen, zal dit zichtbaar zijn voor duizenden, dan wel niet honderd duizenden potentiële fans. Daarnaast wordt jouw werk dan ook sneller overgenomen door andere websites / accounts.

2. Investering

Een platenlabel kan jou een voorschot geven, wat je moet zien als een lening, voor het maken van muziek. Je ontvangt een x bedrag om muziek te kunnen maken. Denk hierbij aan studiotijd, het aanschaffen van beats van een producer, budgetten voor videoclips en artworks. Vooral in het begin van je carrière heb je weinig geld te besteden. Hierdoor maak je minder snel stappen op het gebied van professionaliteit.

3. Connecties

Een platenlabel heeft veel connecties voor alle randzaken om jouw muziek heen. Het clearen van samples, het regelen van videoclips, artworks etc. Ook hebben labels vaak connecties met Spotify zodat jouw muziek wordt geplaatst in verschillende playlists. Daarnaast heeft een platenlabel de mogelijkheid om een team om jou heen op te zetten. Die voor jou dingen uitzoekt, regelt en de promotie / agenda beheert. Zodat jij alle tijd hebt om dat te doen waar je goed in bent, muziek maken!

Errday Nieuws Dit is waarom rappers weggaan bij hun platenlabel